Är det enkelt att fotografera?

Det finns alltför många som tror att det där med fotografering, det kan väl inte vara så svårt? Kameran gör ju själva arbetet, och sedan fixar man allting efteråt i Photoshop. Själv behöver man väl knappast någon konstnärlig talang, det är ju inte direkt som att måla. Och ska bilderna vara lite finare, ja då gör man dem svartvita, eftersom det betyder att de är konstnärliga! Dessa vanföreställningar gör att alltför många tror sig vara fotografer, medan de i verkligheten bara är personer som tar fotografier. Om du inte tror att det är någon skillnad… Även om du är någon som åker skidor på vintern, skulle du kalla dig skidåkare, som Charlotte Kalla? Möjligtvis, om du lider av visst storhetsvansinne.

Så är det också med fotografering. Alla kan ta fotografier idag med sina mobiler. Fotografier som ser helt okej ut tack vara olika avancerade hjälpfunktioner. Men det är långt ifrån vad en riktig professionell fotograf kan åstadkomma. Fotografering kräver känsla för motiv, arrangemang, ljus och en hel mängd andra saker. Resultatet blir också därefter: flera strån vassare än vad vi vanliga dödliga klarar av. Den som vill ha lite exempel på hur pass stor skillnaden är kan exempelvis kolla in Lena Larsson, professionell fotograf i Stockholm, och hennes hemsida. Den som ser hennes fotografier borde omedelbart inse vad skillnaden mellan en fotograf och någon som fotograferar är.

Därmed inte sagt att inte glada amatörer också kan lyckas ta bra bilder. Men kvalitetsnivån på bilderna kommer att skifta högst betänkligt. En och annan bra bild, en hel mängd mediokra, och flera stycken som är direkt dåliga. Om det då är en viktig tillställning som ska fotograferas, som ett bröllop, är ett sådant resultat inte tillräckligt. Det är därför bra fotografer är så eftertraktade and kan ta så pass mycket betalt som de gör, för något som många tror är hur enkelt som helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *