Bästa reseupplevelsen i Sverige

Vad är den bästa resan man kan göra i Sverige? Det är en fråga som anrika National Geographic har besvarat, om än inte direkt. National Geographic har listat världens 50 bästa reseupplevelser, och av dem så är en svensk. Det handlar om någonting som många på landsbygden i Sverige inte tycker om – vargar. Men vargar lockar uppenbarligen turister. Den reseupplevelse som National Geographic talar om är att spåra vargar i Dalarna på vintern, att tolka deras spår och deras ylanden. Något som säkert inte bara utsocknes kan tycka är roligt och spännande, utan även vi som bor innanför rikets gränser. En och annan storstadsbo har ju knappast sett naturen annat än på foto (i till exempel National Geographic).

National Geographic berättar vidare att basen för äventyret är Green Hotel i Tällberg (www.greenhotel.se), beläget ett stenkast från Siljan. Man har mycket gott att säga om hotellet och man förundras också över att personalen klär sig i ”traditionella kläder”, eller som det heter på svenska folkdräkt. Att ett svenskt hotell uppmärksammas i mycket positiva ordalag i ett stort utländskt magasin tycker vi förstås är mycket roligt, och Green Hotel förtjänar det verkligen. Att det sedan handlar om en vinteraktivitet som inte är Vasaloppet är också lite extra kul. Annars är det ju mest midsommar och midsommarstänger i mängd som är den gängse bilden av dalarna. Men National Geographic visar att landskapet är mycket mer än så.

Fantastisk utsikt från Green Hotel i Tällberg.
Fantastisk utsikt från Green Hotel i Tällberg.

Så även om en och annan klagar över att ha varg inpå knuten så drar det bevisligen uppmärksamhet från utlandet till sig – och därmed turister som har råd att spendera. Det visar om inte annat att vargen kan ha en positiv ekonomisk effekt och kanske borde Dalarna marknadsföra detta mer – ”yla med vargarna under vinternattens fullmåne”. Ekoturism är framtiden, och vargspårning har definitivt potential inom detta område.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *