Betongpannor eller tegeltak?

Frågan om man ska välja betong- eller tegelpannor till sitt tak är inte helt lätt att svara på. Båda materialen har sina för-och nackdelar, och det kan vara svårt att välja. En stor skillnad, som avgör valet för många, är priset. Det går inte att komma undan att tegelpannor är det dyrare alternativet, och betong är klart mer överkomligt. Utvecklingen av betongpannor har också gått framåt, så att de faktiskt ser riktigt bra ut numera. Faktiskt nästan lika bra som riktigt tegel (om man kisar lite med ögonen i alla fall). Men det finns fler skillnader mellan de två materialen än pris och utseende.

En nackdel med betongpannor är att de kan dra till sig mossa; något som du slipper med tegel. Med jämna mellanrum kommer du därför att behöva gör rent taket. Det finns dock lite dyrare varianter av betongtakpannor, som fortfarande är billigare än tegel, som är gjorda så att mossan får svårare att få fäste. Betongpannor har också en kortare livslängd än tegelpannor. Det är dock en fråga om flera decennier; betong håller i 30-40 år, medan tegel sägs kunna ligga där på taket i hundra år eller mer. Tegel är dessutom ett rent naturmaterial, så kombinerat med livslängden måste vi nog säga att det är det mer ekologiska valet.

I slutändan handlar det hela helt enkelt om pris kontra utseende. Både betong och tegel är utmärkt för ditt tak. Så frågan är om du vill ha den billigare betongen, eller det, enligt de flesta, vackrare teglet. Mer om takläggning kan du läsa på webbplatsen laggatak.n.nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *