Cykeltjuven som inte var någon tjuv

Läste om en liten ja, ska vi kalla det solskenshistoria. Artikeln är skriven av Örebros lokaltidning, Närkes allehanda. Örebroinvånaren Benny Åkerblom blev bestulen på sin cykel förra helgen efter att han och hans fru varit ute på allsången på Strömpis och sedan glömt att låsa cyklarna utanför sin lägenhet. På morgonen upptäcker frun att cykeln är borta, den fina cykeln som Benny cyklat Bornholm runt med. Men så plötsligt står cyklen utanför lägenheten på onsdagen, fyra dagar senare, återigen är det Bennys fru som upptäcker detta. På cykelns pakethållare låg en platspåse med ett brev innuti med texten “Tack för lånet! Pakethållaren är lagad och däcken pumpade. Ursäkta för trasig/försvunnen cykellampa, kompensation finns i kuvertet :)!”. Tillsammans med lappen låg en hundralapp som alltså skulle vara kompensation för den försvunna cykellampan.

I intervjun berättar Benny om hur arg han var under helgen men att när han fått tillbaka cykeln nu är glad igen och även glad över hur ärliga örebroarna ändå är. “Det måste ha varit en person som var i behov av en cykel just då” sa han i intervjun samtidigt som han berättade att han skulle rama in brevet.

Kanske är det som så att vi människor tapat tron på varandra, att vi inte riktigt vågar tillåta oss tänka att det faktiskt finns dem som är ärliga? Såklart ska man inte lita på allt och alla, men att alltid vara cynisk kan väl inte vara något att sträva efter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *