Dags att rösta!

Nu är det snart dags för val, och V-press vill verkligen uppmana alla som har rösträtt att utnyttja denna. Att rösta är en rättighet vi har, men det är också en skyldighet. Man kan inte bara lämna över ansvaret till andra. Vi har alla åsikter om hur vi vill att Sverige ska fungera, men röstar man inte har man inte heller rätt att klaga över det man inte tycker om. För att resultatet i valet ska spegla vad Sveriges befolkning tycker måste alla som kan rösta göra det.

Det kan dock vara svårt att veta hur man ska rösta när alla politiker lovar och lovaröstr att just de ska göra vårt land bättre. Den som känner sig osäker kan med fördel göra någon av de valkompasser som finns på nätet, bland annat på SvD, Aftonbladet och SVT. Där får man ta ställning i olika frågor som sedan jämförs med hur partierna tycker. Man får se i vilka frågor man tycker lika och i vilka frågor man tycker olika, och man får veta vilket parti som ligger närmast ens åsikter.

Självklart ska man inte enbart gå efter valkompasserna utan även läsa på och hänga med själv i debatter och annat, men det kan ge en bra vägledning. Om inte annat kan man känna efter vilka frågor som ligger en närmast om hjärtat. Är det kanske skolan, vården, miljön eller något annat, eller en salig blandning av dessa? Var inte en soffliggare – gå och rösta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *