Måsten i köket

Oavsett om man gillar att experimentera i köket eller bara söker användbara saker i vardagen, finns det många hjälpmedel som underlättar när vi lagar mat eller bakar. Med bra redskap blir det så mycket enklare, och man slipper onödigt jobb.

Knivar
Vassa knivar är kockens bästa vän, men även om man bara är amatör i köket är bra knivar en smart investering. Olika knivar till olika ändamål är det allra bästa, till exempel en större och en lite mindre kniv, en brödkniv och en liten frukt- och grönsakskniv. Alla har nog någon gång varit med om att tomaterna kläms ihop och blir mosiga när man ska skära upp dem. Med en vass kniv får man ett perfekt snitt från start, och faktum är att risken för att skära sig faktiskt är större med en slö kniv eftersom man slinter lättare med dessa. Självklart behöver man också bra skärbrädor, inte minst för att spara på sina knivar.

Durkslag
Durkslag har ett givet användningsområde, nämligen att separera pasta, grönsaker eller annat som kokats från sitt vatten. Men durkslag kan även användas på andra smarta sätt. Man kan till exempel använda sitt durkslag för att skölja sallad eller andra grönsaker. På så sätt får man allt samlat på ett ställe, och vattnet rinner lätt av. Ett annat tips är att använda durkslaget när man till exempel skalar potatis eller morot. Om man skalar direkt över durkslaget blir det väldig enkelt att kasta skalet sedan, och man slipper rensa ur det från slasken.

Klämmor
Klämmor är något annat som ofta kommer till användning. Brödpåsar försluts ofta med små plastband eller tejpbitar som är svåra eller omöjliga att återanvända. Med en klämma håller man enkelt brödet färskt. Klämmor kan dessutom användas för att till exempel försluta en spritspåse, och man flyttar enkelt ner klämman i takt med att innehållet spritsas ut. Ett annat användningsområde är pappförpackningar som inte går att stänga. Sätter man en klämma på förpackningen slipper man spill, och man behöver inte oroa sig för att innehållet till exempel ska ta åt sig smak från annat i kylskåpet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *