Så skyddar du dig mot solen

Det absolut bästa sättet att undvika en röd och svidande solbränna är förstås att använda hög solskyddsfaktor och att hålla i sig i skuggan när solen värmer som mest. Är man ute på sjön eller vid badstranden ska man vara extra noga med solskyddet eftersom solen har en förmåga att bränna extra mycket där. En solhatt är alltid bra att ha.

Man får inte heller glömma bort att skydda ögonen. Nästan alla solglasögon har ett bra skydd mot solen, så man behöver inte köpa något extra dyrt. Om man inte skyddar ögonen mot sol kan det i förlängningen ge ögonsjukdomar. Läpparna är en annan sak som många glömmer att skydda, men det finns speciella läppbalsam med solskyddsfaktor att använda.

Om man trots allt har fått en svidande solbränna finns det en del huskurer att ta till. Ett bra sätt att lindra smärtan är att smörja in sig med naturell yoghurt som hjälper till att kyla ner huden samtidigt som den stabiliserar pH-värdet och hjälper huden att läka snabbare.

Te är också bra för att lindra solbränna eftersom garvsyran hjälper till att “dra ur” brännan och läka huden. Det måste dock vara riktigt te (alltså blad från tebusken) och inte någon av de brygder som benämns som te, och det ska helst vara utan smaktillsatser. Man kan doppa en handduk i ljummet te och badda sig med eller hälla te i badvattnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *