Sveriges vackraste utsikt?

Vårt avlånga land har otroligt många vackra utsiktsplatser. Att välja en som den allra vackraste utsikten är rent av omöjligt. Men med det sagt så finns det ändå några som definitivt kvalar in på topplistan, och en av dem är utsikten över sjön Siljan i Dalarna. Siljan är Sveriges sjätte största sjö och den bildades för 365 miljoner år sedan när en meteorit med en omkrets på cirka 4 km slog ner med enorm kraft och bildade det som i dag kallas för Siljansringen, det vill säga kanterna av nedslagskratern. Siljansringen innehåller många insjöar varav Siljan är den största.

Utsikt över Siljan
Vill man se utsikten över Siljan kan man till exempel ta sig en tripp till utsiktstornet Vidablick som ligger strax söder om Rättvik. Tornet är öppet för allmänheten sommartid. Men det finns också andra platser som har bra utsikt över Siljan. Det finns till exempel ett hotell i Dalarna som heter Green Hotel som har en av de bästa utsikterna över Siljan. Att få gå ut på terrassen på morgonen och se soluppgången, eller på kvällen och se solnedgången, är verkligen fantastiskt. Även själva hotellet är väldigt fint med mysiga rum och starkt dala-tema. Där har du fördelen att kunna blicka ut över Siljan när du vill – du behöver inte ta dig till ett utsiktstorn – och dessutom spelar det ingen roll om det är sommar eller vinter. Även vintertid är vyn fantastisk.

Vacker utsikt

Har du några tips?
Vilken är Sveriges vackraste utsikt enligt dig? Tipsa oss gärna! Har du tagit en bild på en vacker utsikt någonstans? Maila den till bloggen så kanske vi postar den i framtida inlägg om era vackraste utsiktstips. Det spelar ingen roll om det är utsikt över granskog, hav eller kanske åkrar och ängar. Det bästa med vårt land är ju den stora variationen vi har av vacker natur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *