Varför flyr läkarna?

Det är välbekant att svensk sjukvårdspersonal lämnar landet i oroväckande stor utsträckning då de får jobb i Norge. Kvällstidningar slår ibland på stort och talar om “kris”. Det kanske är att ta i lite, kan man tycka. Men kris är just vad det börjar bli för Mora Lasarett. Under några få år tappade man så många läkare att det fanns tvivel om framtiden. Det hela löste sig, men lätt var det inte. Och samtidigt, på andra sidan gränsen ligger Tynset, ett litet norskt sjukhus. Av de 20 läkare som arbetar där är 18 Svenska, varav 14 från Mora.

Så varför är det så? Vi vet ju alla att lönerna överlag är högre i Norge än i Sverige. Dessutom får de bättre förmåner, med mer ledighet och mindre stress. Men kanske ligger det något mer bakom. Sedan 1980-talet har läkarlönerna halkat efter flera jämförbara högutbildade yrkesgrupper. Även om de hållit samma takt så skulle de ligga efter Norge. Men denna löneglidning sänder ju ut en tydlig signal: ert arbete värderas inte så högt i Sverige (detsamma kan sägas om till exempel sjuksköterskor och lärare också). Är det då så konstigt att man tar jobb i Norge, där de verkligen visar att det jobb man utför är uppskattat?

Så hur kan Sverige göra för att hålla kvar läkare (och annan vårdpersonal) i Sverige? Bättre arbetsvillkor, med fler anställda och högre löner är nog det enda svaret. Att säga att vi inte har råd låter som en undanflykt; man får vad man betalar för, och vill man inte betala så ska man kanske inte klaga. Arbetsmarknaden är ju öppen mellan Norge och Sverige, så man kan ju inte hindra dem på lagligt vis, om man så skulle önska. Dessutom; att norrmännen söker med ljus och lykta efter svensk vårdpersonal är ett gott tecken på att de är duktiga. Ska de då inte ha bra betalt för att de sköter om vår hälsa?

Läs mer om nyheten på Sveriges Radio och Helsingborgs Dagblad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *